Information på svenska

Välkommen till den årliga inspirationsdagen för studenter i Göteborg – Act Sustainable! 2017. Låt dig inspireras och fylla på din hållbarhetskunskap genom en mängd olika föreläsningar och workshops samt en stor utställning och heldagsaktiviteter kring hållbar utveckling! Årets tema är FN:s globala mål för hållbar utveckling. Läs mer om målen här.

SDGs-GlobalGoalsForSustainableDevelopment-05

Datum: Tisdag 3 oktober 2017
Tid: 12 – 18
Plats: Pedagogen, hus B (Åsikten)
Address: Läroverksgatan 15, 411 20 Göteborg (Google Maps)
Närmsta hållplats: Grönsakstorget
Anmälan är nu stängd! Vi hoppas på att få se dig nästa år om du inte hann säkra en plats.

Vi välkomnar dig som studerar på Göteborgs universitet eller Chalmers med varm famn!

Dagen anordnas av Gothenburg Students for Sustainability (GSSA), studentdrivna hållbarhetsföreningarna på Göteborgs universitet och Chalmers, i samarbete med Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum (GMV).

Har du frågor eller önskemål om aktiviteter under dagen? Kontakta projektledaren Linnéa på linnea.lundmark@gu.se!

Varma hälsningar,
Gothenburg Students for Sustainability Alliance och GMV

_________________________________________________________________

PROGRAM FÖR ACT SUSTAINABLE! 2017

MILAD MOHAMMADI
Milad 2

Genom att kombinera kompetens, starka känslor och vass kommunikation är Milad en av nordens största talare inom mångfald, kommunikation och ledarskap för näringslivet, kommuner och organisationer – med högsta betyg i snitt. Genom sitt unika sätt att kommunicera med starka känslor, kunskap och inspiration har han inspirerat och påverkat företag, kommuner och alla möjliga aktörer inom mångfald, integration och ledarskap – med tesen att olikheter är de största möjligheterna. Genom en egen berättelse i centrum är Milads största fokus att leverera inspiration, kunskap och känslor för att publiken ska tänka annorlunda, och vilja bli bättre.

_________________________________________________________________

SLOW FASHION – DIN GUIDE TILL SMART OCH HÅLLBART MODE
IMG_3525-10

Johanna N, designer av Fatta-smycket och författare av boken Slow Fashion, håller i en inspirationsföreläsning om slow fashion – långsamt och hållbart mode som står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och istället värdesätter eftertanke, personlig stil och kvalitet. Föreläsningens syfte är att inspirera till att låta slow fashions tankesätt bli en del av lyssnarens egen vardag. Johanna N inspirerar publiken att välja hållbart istället för att lägga dåligt samvete, och ger publiken konkreta tips för att handla mer hållbart och medvetet.

Arrangör: Johanna Nilsson, föreläsare, designer och författare

_________________________________________________________________

 

SPEED-DEJTA HÅLLBARHETSPROFFS
Miljobron_David-Sjoqvist_IMG_0158Bild: David Sjöqvist, Miljöbron

En av förra årets mest populära programpunkter sker i år igen! Passa på att mingla och speed-dejta ett gäng hållbarhetsproffs från olika verksamheter i Göteborg och utanför.

Hållbarhetsproffsen:
Frida Leksell, Sweco
Malin Roux Johansson, Realstars
Gustaf Zettergren, Västra Götaland-regionen (VGR)
Peter Nyberg, NCC
Natalja Koniouchenkova, Göteborgsoperan
Jessica Gold, Greenbyte
Jacob Lindqvist, Älvstranden Utveckling
Filip Elland, Castellum
Sven-Erik Bergström, Kungsbacka Kommun
Cecilia Andersson, Stenaline
Åsa Svensson, Älvstranden Utveckling
Lillemor Lindberg, Innovatum

Denna programpunkt kräver föranmälan, säkra din plats bland hållbarhetsproffsen via detta formulär!

Arrangör: Miljöbron

_________________________________________________________________

INNOVATIONSPROCESSER FÖR HÅLLBAR UTVECKLING
IMG_2212
Bild: Privat

Nya idéer och innovationer är en nyckelfaktor för att vi ska nå de globala målen för hållbar utveckling. Men hur ser en innovationsprocess ut egentligen? Vilka kompetenser behövs för att locka fram och utveckla de nya idéerna? Delta på denna crash-course i innovationsprocesser med den studentdrivna föreningen Black Dot – använd din kreativitet och entreprenörskapsanda!

Arrangör: Black Dot

_________________________________________________________________

ENVIROTRAVEL – ENERGI OCH KLIMATFÖRÄNDRINGARHaSS IcelandBild: Privat

Handelshögskolans egna hållbarhetsförening HaSS anordnar årligen en resa i hållbarhetens tecken för en delegation studenter för att fördjupa sina kunskaper kring hållbarhetsämnen, detta år kring energifrågan och klimatförändringar på Island. Lyssna på denna föreläsning där de delar med sig av sina egna historier och bilder mellan Göteborg och Island – med båt!

Arrangör: Handels Students for Sustainability (HaSS)

_________________________________________________________________

FLYG, BETEENDE OCH KLIMAT – HUR SKA VI KNÄCKA RESENÖTEN?
Jörgen högupplöst

Jörgen Larsson, forskare på Chalmers berättar om hur flyget påverkar klimatet, och om vad politikerna och vi som privatpersoner kan göra för att minska flygets utsläpp.

_________________________________________________________________

TESTA DINA INGENJÖRSSKILLS MED INGENJÖRER UTAN GRÄNSER
EWB WWFC
Bild: Ingenjörer Utan Gränser

Prova på att lösa ett riktigt case från ett av Ingenjörer utan gränsers volontärprojekt. Vi informerar om vårt jobb i allmänhet och ger er en utmaning i form av att lösa ett av de problem som invånarna i Karagwe, Tanzania, länge dragits med: The first flush.

Arrangör: Ingenjörer Utan Gränser

_________________________________________________________________

UNGAS ROLL I INTERNATIONELL POLITIK FÖR HÅLLBAR UTVECKLING
Björn Fondén
Bild: Privat

Björn Fondén är Sveriges ungdomsdelegat till FN:s hållbarhetsforum och har i sommar varit på plats i New York för att tillsammans med världens ledare diskutera hur vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen. Han är också student på Handelshögskolan och har under våren föreläst för tusentals unga över hela Sverige om hållbar utveckling. Nu är han på plats under Act Sustainable! för att utifrån sina erfarenheter prata om FN, politik och det globala hållbarhetsarbetet, men också om hur vi studenter, här och nu, kan vara med i arbetet för en bättre, mer hållbar värld.

Arrangör: Björn Fondén, Sveriges ungdomsdelegat till FN:s hållbarhetsforum

_________________________________________________________________

HUR SMART ÄR DIN SMARTPHONE EGENTLIGEN?
Fairphone_2_ELEVATION_transparent

Arjen Wals är en välrenommerad professor i Transformative Learning for Socio-Ecological Sustainability vid Wageningens universitet i Nederländerna. Han är vidare gästprofessor på Göteborgs universitets utbildningsvetenskapliga fakultet i Lärande om Hållbar Utveckling. I Arjens lärande och forskning fokuserar han på processer och utrymmen för lärande som kan möjliggöra för människor att på ett meningsfulltsätt bidra till en hållbar utveckling. Under Act Sustainable! faciliterar han en ögonöppnande och interaktiv workshop om våra mobiltelefoner, missa inte denna programpunkt där ni tillsammans får dekonstruera en mobiltelefon!

Arrangör: Arjen Wals

_________________________________________________________________

GÅ EN GUIDAD TUR UPP PÅ PEDAGOGENS TAK TILL SOLPANELERNA!

solar-panels-692834_960_720

Visste du att Pedagogen har egna solpaneler på taket där Act Sustainable! anordnas i år?! Tillsammans med Higab AB anordnas nu en första guidad tur till solpanelerna där grupper om max 8 får möjlighet att höra om hur de fungerar och varför de installerades där i första början!

Max 8 personer/tur.
Tur 1: 14:00-15:00
Tur 2: 15:30-16:30

Föranmälan krävs för denna programpunkt, fyll i detta formulär!

_________________________________________________________________

KLÄDBYTARDAG HELA DAGEN!
7125862391_0b2f5d7f65_k
Bild: Su–May @ Flickr

Är du trött på dina kläder? Eller tror du att de skulle vara lyckligare med någon annan ägare? Ta med upp till 5 klädesplagg i gott skick och byt dem till nya fynd!

Arrangör: Gothenburg Students for Sustainability Alliance (GSSA)

_________________________________________________________________

WRAP-UP MED HUVUDTALARNA – STÄLL DINA FRÅGOR!
22484527807_5198b8e070_z

Om det är en programpunkt du ska delta på under Act Sustainable! är det denna! Under 30 minuter bjuds huvudtalarna från dagen upp på en gemensam scen för att återberätta kärnbudskap, ge publiken värdefulla tips inför en framtida hållbarhetsprofession och där du kan ställa dina frågor till talarna! Bland talarna finner du Johanna Nilsson, föreläsare, författare och designer, Björn Fondén, Sveriges ungdomsrepresentant i FNs hållbarhetsforum samt ett hållbarhetsproffs från Miljöbrons speed-datingaktivitet!
_________________________________________________________________

HUR KAN VI LEVA I SYMBIOS I ANTROPOCEN?
Kassahun Helena point

Vi har gått in i en ny geologisk epok där människans påverkan på vår planet och alla dess invånare inte går att blunda för – Antropocen. Många av dessa påverkningar, bland annat föroreningar, klimatförändringar och massutrotning av arter, har uppstått just på grund av mänsklig aktivitet (Crutzen & Stoermer, 2000; Gibson et al. 2015). Nu har människan ett ansvar att vända om denna destruktiva utveckling och ändra på vårt sätt att vara, tänka, veta och relatera. Vi måste börja se oss som en del av naturen och lära av det som sker runt om i världen vid varje ögonblick idag (Gibson, Rose and Fincher, 2015). Men hur ska vi lyckas med detta? Under denna föreläsning sätter Kassahun Weldemariam tillsammans med Helena Pedersen från Utbildningsvetenskapliga faktulteten vid GU ljus på de största utmaningarna och öppnar upp för diskussion kring hur vi kan leva i symbios med andra och annat i Antropocen.

_________________________________________________________________

GÅ INTE I FOSSILGASFÄLLAN! – EN INTERAKTIV WORKSHOP OM GASENS UTVECKLING I VÄRLDEN
17155916_228909817576307_7695339265895366913_n

I Göteborgs hamn planeras det för att bygga en terminal för flytande fossilgas – något som kommer låsa in oss i ett nytt fossilberoende när vi måste ställa om. En fossilgasfälla helt enkelt!

Under denna interaktiva workshop kommer vi att lära oss mer om fossilgasens faktiska klimatpåverkan, hur utvecklingen av fossilgas ser ut i världen, och hur vi kan engagera oss mot denna utveckling och för en fossilfri och klimaträttvis framtid. Vi säger #NO2LNG!

_________________________________________________________________

KOLLA IN SOLCELLSKOLLEN.SE!
bildlogotyp

Solenergi förser jorden med lika mycket energi på en timme som mänskligheten använder på ett år. Materialet i solceller, framförallt i form av kisel, är dessutom så pass vanligt i jordskorpan att det inte finns några begränsningar för en kraftig utbyggnation, i Sverige och globalt. Med det sagt, finns det få saker som är lika glädjande som utvecklingen och marknadstillväxten av solceller. Solcellskollen.se hjälper de som går i tankar om att investera i solenergi genom att samla den information och de tjänster som de flesta behöver inför och under en investering i solceller. Målet är en mer lättorienterad, och mer transparent, svensk solcellsmarknad.

Erik Wallnér, medgrundare för Solcellskollen.se, berättar om varför och hur de har gått till väga för att starta detta initiativ. Ta lärdom och inspireras av nyexaminerade Chalmerister som gör faktiskt skillnad och livnär sig på det!

_________________________________________________________________

SKAPA RIKTIG FÖRÄNDRING – PÅVERKA RESEINDUSTRIN MED RESIA TRAVEL GROUP
Resia_Travel_group_sv_pixel_-15_logo

En av våra största hållbarhetsutmaningar är starkt kopplad till våra resevanor. Under en interaktiv workshop bjuder Resia Travel Group, ett koncernbolag som hjälper människor hitta rätt resa för sina ändamål, allt från semester till affärsresor, in till diskussion och samtal om hur vi tillsammans kan förbättra reseindustrin. Bidra med dina tankar, kunskaper och perspektiv och skapa riktig förändring för en sektor med en historia av ohållbarhet mot en ansvarsfull framtid för människor och planet!